Een station te ver

Een station te ver

Soms is het een uitdaging om als rolstoeler van aan naar B te reizen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om als rolstoeler gebruik te maken van het openbaar vervoer. Met de trein reizen is bijvoorbeeld mogelijk.

Reserveren

Als ik met de trein wil reizen moet maximaal een uur voor vertrek reserveren. Nadat ik heb gereserveerd krijg ik hiervan een bevestiging. Het reserveren is noodzakelijk omdat er als ik met de trein wil reizen er een speciale brug voor de trein moet worden gelegd, waarover ik de trein in kan rijden. Hiervoor heeft de NS mensen in dienst.

Waar ga jij naartoe vandaag?

Nu stelt de NS in haar reclamespot altijd de interessante vraag: waar ga je naartoe vandaag? Je zou kunnen zeggen dat dit een hele normale vraag is. Maar als een reis die je bijvoorbeeld twee dagen van tevoren reserveert niet goed verloopt doordat er niemand op je bestemming staat te wachten om je uit de trein te halen, dan is het een hele reële vraag die je zelf niet kunt beantwoorden, omdat je domweg niet weet bij welk station je uiteindelijk uitkomt.

Waarom?

Het blijft toch wonderlijk dat een mooi land als Nederland nog altijd niet in staat is om een openbaar vervoers voorziening te organiseren die je ook als rolstoeler in staat stelt zonder angst of zorg te reizen. Hoe zou dit komen? Waarschijnlijk door een teveel aan bureaucratie en regeltjes. Mensen achter grote organisaties zoals de NS zijn zo bang voor eventuele ongelukken of misstappen, dat ze alles proberen af te bakenen met regeltjes. Ik begrijp heel goed dat dit met de beste bedoelingen wordt gedaan. Maar soms wordt er te weinig beseft dat juist door een teveel aan regeltjes er fouten ontstaan als er een klein dingetje misgaat. Dan is het namelijk zo complex geworden dat niemand meer weet met wie ze eigenlijk moeten communiceren of hoe ze het probleem moeten oplossen. Ik zou de mensen van de NS willen uitnodigen om een keer te komen praten zodat ik ze kan vertellen waar je tegen aanloopt op het moment dat je in mijn situatie met de trein wil reizen. Misschien ontwaken ze dan uit hun winterslaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *